TITEL I.- Rechtsvorm, benaming, maatschappelijke zetel, doel, duur
ART 1.- De vereniging, hierna “de vereniging” genoemd, is opgericht als een vereniging zonder winstoogmerk op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, hierna “de V&S-wet” genoemd.
De vereniging draagt de naam "Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen - Federatie Oost-Vlaanderen", afgekort: "VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen".
ART 2.- Haar maatschappelijke zetel is gevestigd in het gerechtelijk arrondissement Gent, in de Jules Daemsstraat 22 te 9800 Deinze. Hij kan worden verplaatst bij beslissing van de Raad van Bestuur naar iedere plaats in de provincie Oost-Vlaanderen.
ART 3.- De vereniging heeft als doel binnen de Provincie Oost-Vlaanderen en het bisdom Gent:
o de ouders te informeren;
o hen te ondersteunen in één van hun meest fundamentele verantwoordelijkheden met name de opvoeding van hun schoolgaande kinderen;
o de ouders en ouderverenigingen te vertegenwoordigen om aldus hun belangen bij de betrokken partijen het best te verdedigen;
o de acties van de ouders en ouderverenigingen te coördineren.
Zij erkent de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen vzw, ondernemingsnummer 0416682108, hierna “de VCOV” genoemd, als koepelvereniging en ondersteunt haar doelstellingen zoals neergeschreven in ARTIKEL II. – Doeleinden en activiteiten, Artikel 2. Eerste lid. Doeleinden, van haar statuten zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 01/09/2006 onder nr. 007827.
ART 4.- Om bovengenoemde doelstellingen te verwezenlijken mag zij de nodige handelingen stellen die rechtsreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doelstelling.
ART 5.- De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan op elk ogenblik worden ontbonden.
TITEL II.- Leden
ART 6.- Behoudens artikel 2, eerste lid, 3°, de artikels 2ter, 10 en 12 van de V&S-wet zijn de volgende artikels van kracht.
ART 7.- De vereniging bestaat uit statutaire en uit toetredende leden. Het aantal leden is onbeperkt, zonder evenwel minder dan het wettelijk minimum te bedragen.
Alle leden worden geacht kennis te hebben van onderhavige statuten.
ART 8.- Elke ouder die conform ART 11 van deze statuten toegetreden is tot de vereniging, kan zich kandidaat stellen als statutair lid van de vereniging.
De kandidatuur voor statutair lidmaatschap van de vereniging wordt gericht tot de voorzitter van de Raad van Bestuur.
Toegetreden leden onderschrijven bij hun toetreding als statutair lid de statuten van de vereniging. Zij verbinden zich ertoe geen daden te stellen die strijdig zijn met het maatschappelijk doel van de vereniging of de vereniging op enigerwijze schade toe te brengen. Handelt een statutair lid hiermee in strijd, kan diens lidmaatschap, op voorstel van de Raad van Bestuur of op verzoek van minstens 1/5 van de statutaire leden, door de Raad van Bestuur worden opgeschort en daarna definitief worden beëindigd conform ART 9 van deze statuten.
Statutaire leden genieten van het volwaardig lidmaatschap van de vereniging zoals bedoeld in de V&S-wet.
Personen bezoldigd door de VCOV kunnen géén statutair lid zijn van de vereniging.
Statutaire leden die ontslagnemend zijn krachtens artikel 9 van deze statuten kunnen opnieuw aanvaard worden wegens deskundigheid. Hun aantal bedraagt maximaal de helft van het totaal aantal leden van de vereniging.
Aan het statutair lidmaatschap is geen bijdrage verschuldigd.
ART 9.- Een statutair lid dat de hoedanigheid verliest op grond waarvan hij/zij lid werd zoals beschreven in artikel 8 van deze statuten is ontslagnemend op de eerstvolgende bijeenkomst van de Algemene Vergadering.
Een statutair lid kan uittreden uit de vereniging. Het ontslag moet schriftelijk bij de voorzitter of zijn vervanger van de Raad van Bestuur ingediend worden. Het ontslag gaat in ten laatste één maand na de indiening ervan.
Uitsluiting van statutaire leden gebeurt op voordracht van de Raad van Bestuur en is de bevoegdheid van de Algemene Vergadering. Hiervoor is een quorum van twee derden en een meerderheid van twee derden van het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden vereist. Het werkend lid waarvan de beëindiging van het lidmaatschap wordt voorgesteld, heeft het recht gehoord te worden.
ART 10.- Zijn statutair lid:
1° de huidige leden,
2° ieder fysiek persoon die op voordracht van minstens twee leden, als dusdanig wordt toegelaten bij beslissing genomen door de algemene vergadering met een meerderheid van drie vierden van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
ART 11.- Toetredende leden zijn:
1. ouderverenigingen en ouderraden van onderwijsinstellingen van het basis- of het secundair onderwijs binnen de grenzen van de provincie Oost-Vlaanderen of het bisdom Gent,
2. ouders,
2.1. die de verenigingen vernoemd sub 1° vertegenwoordigen,
2.2. niet via een oudervereniging of ouderraad aangesloten, met kinderen in het basis- of het secundair onderwijs in instellingen binnen de grenzen van de provincie Oost-Vlaanderen of het bisdom Gent,
aanvaard volgens modaliteiten bepaald door de VCOV.
De vereniging biedt aan zijn toegetreden leden haar jaarprogramma aan, meer speciaal informatie- en vormingsactiviteiten rond opvoedkundige, onderwijskundige en andere facetten die ouders met schoolgaande kinderen en het ouderverenigingswerk in de onderwijsinstellingen kunnen aanbelangen.
Aan de toegetreden leden wordt -na de jaarlijkse algemene vergadering- een overzicht gegeven van de werking van de vereniging in het voorbije jaar en de werking van het komend jaar voorgesteld.
ART 12.- Een ontslagnemend of uitgesloten lid en de rechthebbenden van een ontslagnemend, uitgesloten of overleden lid kan geen enkel recht doen gelden op het maatschappelijk bezit van de vereniging.
TITEL III.- Algemene Vergadering
ART 13.- Behoudens de artikels 4 tot 8 en 12, 26novies §1 en §2 lid 2 van de V&S-wet zijn de volgende artikels van kracht.
ART 14.- De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter van de Raad van Bestuur of bij afwezigheid van dezen, door de oudste aanwezige bestuurder. De secretaris van de Raad van Bestuur is de secretaris van de vergadering en bij ontstentenis van deze duidt de voorzitter een dienstdoende secretaris aan.
ART 15.- Elk statutair lid beschikt over één stem in de Algemene Vergadering. Vertegenwoordiging bij volmacht in de Algemene Vergadering kan enkel door een ander statutair lid van de vereniging. Het aantal volmachten per aanwezig persoon is beperkt tot één.
ART 16.- De uitnodiging tot de algemene vergadering gebeurt schriftelijk naar alle statutaire leden van de vereniging. Oproepingen zijn geldig mits de handtekening van de voorzitter, twee bestuurders of van één vijfde van de statutaire leden. De uitnodigingen dienen tenminste tien dagen vòòr de vergadering per e-mail of per brief verstuurd te worden.
ART 17.- Behoudens de bevoegdheden vastgelegd in artikels 4 en 12, lid 2 van de V&S-wet, heeft de Algemene Vergadering het recht om de Raad van Bestuur ertoe te machtigen:
o stuurgroepen, werkgroepen e.d.m. op te richten,
o personen, niet-gebonden aan de vereniging, te belasten met een bepaald bestuursmandaat. Zij zijn hierdoor géén lid van de Raad en hebben hooguit overlegbevoegdheid in de Raad.
De Algemene Vergadering beslist over het door de Raad van Bestuur voorgestelde Reglement van Orde.
ART 18.- Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens de helft van de statutaire leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen, behalve wanneer de wet of de statuten dit anders voorzien.
In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter of de bestuurder die hem/haar vervangt doorslaggevend.
ART 19.- De beslissingen van de Algemene Vergadering worden genotuleerd in een register van de processen-verbaal die ondertekend worden door de voorzitter en een bestuurder en door de leden die erom verzoeken. Het register wordt bewaard op de maatschappelijke zetel van de vereniging en is daar overeenkomstig de modaliteiten vastgelegd in artikel 9 van het K.B. van 27 juni 2003 ter inzage van de leden die er om verzoeken.
Een afschrift van de notulen van de Algemene Vergadering wordt binnen de twee maanden verstuurd aan de statutaire leden van de vereniging.
TITEL IV.- Raad van Bestuur – Externe vertegenwoordiging
ART 20.- Behoudens de bepaling in de artikels 5, 9, 13 en 17, 26novies §1 en §2 van de V&S-wet zijn de volgende artikels van kracht.
ART 21.- De vereniging wordt bestuurd door de Raad van Bestuur, onder haar leden verkozen door de Algemene Vergadering en door deze ten alle tijde afzetbaar. Ieder lid van de Raad van Bestuur kan ontslag nemen uit de Raad door een schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter of de ondervoorzitter.
ART 22.- De duur van het mandaat is vastgesteld op 4 jaar.
Bij het openvallen van een mandaat kan de Raad van Bestuur een voorlopige bestuurder aanduiden, gekozen uit de statutaire leden van de vereniging. Dit mandaat dient op de eerstkomende Algemene Vergadering bekrachtigd te worden.
Het mandaat van bestuurder neemt van rechtswege een einde wanneer de betrokkene de functie verliest op grond van dewelke hij/zij als kandidaat voor de Raad werd aangesteld.
De uittredende bestuurders zijn herkiesbaar.
ART 23.- $1. Met het oog op de interne taakverdeling binnen de Raad van Bestuur benoemt de Raad onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. Functies als voorzitter, secretaris en penningmeester zijn niet verenigbaar in één persoon.
Bij afwezigheid, ontbreken of ontstentenis van de voorzitter wordt zijn/haar functie waargenomen door de ondervoorzitter en bij afwezigheid, ontbreken of ontstentenis van deze, door de oudste aanwezige bestuurder.
De taakverdeling binnen het bestuur wordt, onder meer rekening houdend met de opdrachten en de bevoegdheden zoals beschreven in deze statuten, vastgelegd in een Reglement van Orde.
$2. De Raad van Bestuur benoemt ook de personen, al dan niet leden van de vereniging, externe vertegenwoordigers genoemd, in het bijzonder bevoegd voor en belast met de vertegenwoordiging buiten rechte van de vereniging in andere organisaties waarin vertegenwoordiging gevraagd wordt hetzij van de vereniging zelf, hetzij van de partijen die zij vertegenwoordigt.
De geschreven machtiging van deze vertegenwoordiging omvat de duur van hun mandaat evenals een eventuele nadere specifiëring van hun bevoegdheid zoals vastgesteld door de Raad van Bestuur en is ondertekend door 2 stemgerechtigde leden van de Raad waaronder de voorzitter of de secretaris.
Deze externe vertegenwoordigers kunnen op ieder ogenblik ontslag nemen uit die functie en op ieder ogenblik uit die functie ontzet worden door de Raad van Bestuur.
In geval meerdere personen aangeduid worden voor vertegenwoordiging in een bepaalde organisatie worden zij, tenzij anders bepaald, geacht gezamenlijk op te treden.
ART 24.- De Raad vergadert op bijeenroeping van de voorzitter of van twee bestuurders. De oproeping omvat minstens de agenda.
De Raad houdt zich het recht voor om te beraadslagen en te beslissen in besloten vergadering onder zijn stemgerechtigde leden.
ART 25.- De Raad beslist over de punten die op de agenda vermeld zijn. Over punten, niet vermeld op de agenda kan slechts beslist worden mits het eenparig akkoord van de aanwezige leden.
Alle besluiten worden genomen met een gewone meerderheid ongeacht het aantal aanwezige leden. Bij staking van stemmen beslist de voorzitter of zijn/haar vervanger.
Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt dat door de Raad wordt goedgekeurd. Een register met deze verslagen wordt bewaard op de maatschappelijke zetel van de vereniging en is daar overeenkomstig de modaliteiten vastgelegd in artikel 9 van het K.B. van 27 juni 2003 ter inzage van de statutaire leden die er om verzoeken.
ART 26.- De Raad van Bestuur is bevoegd voor alle handelingen die niet bij de wet of deze statuten zijn voorbehouden aan de Algemene Vergadering.
De vereniging is tegenover derden zowel in als buiten rechte evenwel geldig verbonden door het gezamenlijk optreden van twee leden van de Raad van Bestuur.
ART 27.- Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd.
TITEL V.- Diverse bepalingen
ART 28.- Enkel de statutaire leden van de vereniging zijn gemachtigd de vereniging te vertegenwoordigen binnen de VCOV.
Vertegenwoordiging in de Raad van Bestuur van de VCOV gebeurt enkel door stemgerechtigde leden van de Raad van Bestuur van de vereniging.
ART 29.- Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.
De rekeningen van het afgelopen boekjaar en de begroting voor het volgend boekjaar zullen jaarlijks onderworpen worden aan de goedkeuring van de gewone algemene vergadering die zal gehouden worden in het eerste kwartaal van het volgend burgerlijk jaar.
ART 30.- Bij ontbinding van de vereniging zal de algemene vergadering één of meerdere vereffenaars aanwijzen, hun machten bepalen, alsook de bestemming die aan het netto actief van het maatschappelijk bezit dient gegeven te worden en de eventueel op te leggen voorwaarden aan de begiftigde(n).