Bunderbezoek aan Palm Breweries
|
|
Palm is op en top Brabants. Dat trekpaard is dat ook. |
Voor het heen en weer werd het volgende afgesproken:
1.- Zeker nu er regen in 't
verschiet is, is met de auto het meest voor de hand liggend. Afspraak om 11.00
uur in de Karrestraat in Lokeren om aldus zo tegen 11.45 uur
aan het bezoekerscentrum 'De Oude Bottelarij' in Steenhuffel-Center
present te zijn.
2.-
Wie enkel aan de essentie geïnteresseerd is, louter aan het spirituele
als het ware, en
de Bourgondische kant aan zich laat voorbijgaan, zorgt ervoor dat hij/zij om 13.15 uur
aan
de ingang van de brouwerij present is, doet het desnoods bij wijze van bedevaart tevoet, maar ziet dat
hij/zij op de eigen gereide wijze ook weer 't huis geraakt of met iemand anders
meekan.
De Bourgondiërs
|
||
|
||
Op het menu:
|
||
Nogal wat Palm dus, maar zo erg was dat nou ook weer niet ... In ieder geval, zeer lekker en vooral, zeer véél, want met z'n elven een menu voor 17 naar binnen werken, dat vergt een bijzondere inspanning, wel met een bijzonder gezond Bourgondisch genot tot gevolg.
Het surplus van de laatste gang, het dessert met de bavarois tenslotte, werd mede aan de nieuw-aankomenden geoffreerd, aan zij die aan de 'essentie' en het louter 'spirituele' van het evenement geïnteresseerd waren: Lieve met haar Lebonnen (Charles, Caroline en Jan, Hendrik en Willem), Gilbert (bijzonder geïnteresseerd in de spirituele aspecten!), Annemie, Marc en Sam. |
Inleidingske voor allen, voor de gelegenheid in het zaaltje van de ontvangstruimte van Palm
Breweries,
ten getale van 17. Nooit zoveel intellectuele Bunderse aandacht en iever aan den dag gelegd gezien. 't Knettert daar allicht nog! |
Den uitleg ten velde |
|
Met
een deskundige uitleg door de gids over de grondstoffen grondstoffen gebruikt
bij de bierbrouwerij: gerst die door kieming
omgezet wordt in zgn. mout, tarwe, en specifiek de hop, ... en de kruiden:
curaçao, coriander, gember, kruidnagel, e.a. waaronder er nogal wat tot het
geheim van de brouwer blijken te
behoren, over het maken van een 'brouwsel', wort genoemd waarin de suikers uit de mout zijn vrijgesteld en dat na scheiding van de draft aan de kook wordt gebracht waarbij de hop wordt toegevoegd die het bedoelde fermentatieproces mee in goede banen zal helpen leiden en meteen de zo typische smaak van het bier zal geven, over die omzetting tenslotte gedurende 7 dagen van wort tot bier door de gisting in zuurstofloze omstandigheden waarbij de suikers omgezet worden in ethanol (ethylalcohol) en CO2 (koolzuurgas), over de typische Palmbieren van 'hoge' gisting in vergelijking met die van 'lage' gisting bij koelere temperaturen en die van 'spontane' gisting zoals die uit de Zennevallei ten zuidoosten van Brussel, over de rijping die drie weken in beslag neemt, over de filtratie en de pasteurisatie bij 61 °C, enz. enz. |
Overschouwend de
volledig geautomatiseerde keten van het verdere productieproces: En zij zagen dat het goed was, |
Stoeterij DiepensteynMet 't Palmtreintje naar 't kasteel Diepensteyn ...,
|
|
alwaar de stoeterij met ook aldaar den treffelijken uitleg ... |
over de verschillende kleuren (w.o. de typische voskleur van
de Brabander) en de overerving van die kleuren bij zo'n trekpaarden,
over het kweekprogramma dat eerst door een verschraald teeltmateriaal niet lukte
en daarna door (her-)invoering van 7 hengsten uit de Verenigde Staten (!) toch
van de grond kwam,
over de geniale vondst van Palm om zijn Brabants
imago te hechten aan een ander op en top Brabants symbool: het Brabants
trekpaard.
"Fwoew! ... Zo ene moe'k er thuis ook em!"