jaarovergang 2008-2009

Zoals altijd heeft nonkel Marc voor de kerststal en de andere infrastructuur -inbegrepen de fair trade-drank- gezorgd opdat het familiefeest van de jaarovergang naar 2009 in Zaffelare doorgang kan vinden. Met de mémé erbij en óók tante Roos na haar hersenoperatie van oktober j.l., zullen het er uiteindelijk 18 worden die de spijs en de drank tot zich zullen nemen. Andermaal doen we 't allemaal zelf (en doen we 't goed). (12-31)

Onder de tantes was afgesproken dat iedereen entwa zou 'klaarmaken'.

Aldus geschiedde.
Tante Mieke komt op de proppen met de hapjes voor den aperitief: komkommer met zalmmousse, kerstomaatjes gevuld met geitenkaas, stukjes meloen met geroookte eend, rauwkost met dipsausje, ...
Het voorgerecht wordt opgedeeld in twee 'halve' voorgerechten.
Tante Riet
uit de Lokerse keuken pakt uit met een klassieker: 'tomate crevettes', altijd genietelijk als entrée.
Voor het tweede deel doet tante Bie beroep op haar keukenchef die met eigen receptuur alweer het beste van zichzelf geeft, deze keer met een pikant stoofpotje van gemarineerde scampis geflambeerd met Pernod.
Voor het hoofdgerecht wordt gerekend op de culinair kunne van zowaar drie keukens.:
- Het eerste deel wordt aangereikt door tante Agnes: een pikante rijstschotel (van ongepelde rijst!) van varkensvlees met een mélange van fruit.
- Volgt: op Persijzerse wijze gemarineerd varkenshaasje met appels en peren en veenbesjes, opgediend met pomme duchesse, uit de keuken van tante Myriam.
- Het derde deel komt uit het Heusdense Spangerede: tante Lieve heeft gezorgd voor parelhoenfilet opgevuld met witloof in wijnsaus, ook al met appels en peren en veenbessen.
Als intermezzo ofreert en orkestreert Walter nog een samenzang met de familieleden met een passend jaarovergangslied.

Eclecticisme doet zijn intrede in de Vlaamse keuken: de gustatieve jaarovergang 2009 is een allegaartje geworden van verscheidener inspiratie: om ter genietelijkst!
Ook de mémé geniet met kleine porties mee van dat heerlijks, maar moet hierna toch afhaken om de bedstee te vervoegen. Via de parlofoon maken we nog kennis met een aantal van haar "puijkes".

12 uur.

Van de seconde, extra toegevoegd aan 2008, wordt door Myriam nog vlug nuttig gebruik gemaakt om een bezoek te brengen aan het kleinste kamertje. Quizvraag voor volgend jaar wordt ongetwijfeld: "hoe heeft tante Myriam de schrikkelseconde van 2008 op een zinnige manier doorgebracht?".
Voor de rest glijdt 2008 naadloos over in 2009; iets anders hadden we niet verwacht.

Quiz.

Nonkel Johan heeft in laatste instantie er nog eentje uit de quizton van het RVT gegrabbeld en, na een blinde schoenen- en bottenselectie worden drie groepjes gevormd. Het spel kan beginnen onder het motto "het correcte antwoord schuilt in de papieren van de quizmaster" en daarmee schluss! En wij die altijd al dachten dat "de correct gestelde vraag het antwoord in zich hield".

Dat de struisvogel het grootste ei legt, de Boa constrictor een wurgslang is en een dag een successievelijke 86.400 seconden telt, wisten we al, maar, dat, als kerstdag op een woensdag valt, dan ook nieuwjaar op een woensdag valt, illustreert dat de vragen die aan de rusthuisbewoners gesteld worden niet altijd de meest voor de hand liggende zijn!
Zo moesten we dan ook maar weten -of konden we vernemen- dat 'Zorro' vos betekent, de Roland Garroz van den tennis een piloot was, Lambiek al heel zijn leven 6 haren op zijn kop heeft, Saturnus de planeet is met de ringen en de mieren nooit slapen (waarom zouden ze ...?).
Dat een marathon correct 42 Km en 195 m bedraagt, kon iedereen met enige belezenheid van het Bunderweb natuurlijk wel weten (zie de insert in de reportage van de marathon die nonkel Johan in 2004 in Omsk liep. Klik daarvoor hier).

Ascorbinezuur (vitamine C)

Ascorbinezuur is een essentieel nutriënt voor de mens, te vinden in groenten en fruit, voornamelijk in citrusvruchten. Langdurig tekort eraan veroorzaakt 'scheurbuik'. Het slikken van extra vitamine C is niet nodig bij personen die voldoende groenten en fruit tot zich nemen, niet in het minst omdat een overdosis van dit wateroplosbare vitamine gemakkelijk uit het lichaam verwijderd wordt via de urine.

Aspirine

De werkzame stof in aspirine is 'acetylsalicylzuur', een stof afgeleid van 'salicine' dat een pijnstillende en ontstekingswerende werking heeft en 4 duizend jaar geleden al geëxtraheerd werd uit de bladeren en de bast van de wilg. De naam is afgeleid van 'Salix', de Latijnse benaming voor het plantengeslacht 'wilg'.

En, nu weten we ook dat de Belgische grondwet niet van 1830 of 1832, maar van 1831 dateert, Sint-Michiels de oudste kerk van Gent is, de toren van Piza oorspronkelijk als klokkentoren bedoeld was, op de vlag van Canada een esdoornblad prijkt en de Chinese muur niet minder dan 6.000 Km lang is.
En neen, het is niet vitamine C (ascorbinezuur) die het meeste voorkomt in een sinaasappel, maar wel vitamine A -een 'instinker' zoals dat heet. Het basisbestanddeel van aspirine komt dan weer voor in de schors van de wilg (zie insert hiernaast).
Én dat de stier het symbool is van de vruchtbaarheid en de kweeniewavoor-pups wit geboren worden, weten we ook wel, zeker als de vraag voor de tweede keer gesteld wordt.

Ge kunt nie weten waar dat ooit allemaal goed voor is!
Dat sommige vragen of de antwoorden erop tot de nodige discussie en al of niet tot enige hilariteit leiden, moet een quizmaster er maar bijnemen: dat Gibraltar een waterpas is, wordt m.n. door Bert gecontesteerd die zich daarbij iets helemaal anders voorstelt...
Ondertussen wordt tijd uitgetrokken voor het dessert: de abligate ijsstronk.
Practische proeven zijn er ook: '4 op een rij' en het samenstellen van een niet zo voor de hand liggende tangramfiguur.

Tenslotte. Onsterfelijke roem gaat naar groep II, samengesteld uit Annemie, Myriam, Agnes, Bert en Luc. Zij behalen een totaalscore van 101 punten. Naar verluidt zal hun prijs eerstdaags opgestuurd worden.
Groep I, met Gilbert, Lorraine, Gaby, Lieve en Marc, verliest het tangramspel en belandt daardoor met 94 punten definitief op de tweede plaats.
Groep III met Freddy, Riet, Charles en Noël, moet het met 84 punten stellen. Toch niet onaardig gezien ze met een paar handicaps af te rekenen hadden: ze waren met een man minder (
zowiezo al, Charles viel pas later in, etc...).
Deze handicaps in acht genomen, oordelen wij hier in de redactie dat de uitslag dient gecorrigeerd te worden met de handicapfactor 1,12 voor groep III. Hierdoor belandt die o.i. op een gedeelde tweede plaats met groep I. Maar ..., goed, goed, goed; over de uitslag wordt niet gecommuniceerd met de quizorganisatie.
In ieder geval, de scores lagen hoog. Dit is ongetwijfeld te wijten aan de leeftijd van de deelnemers: met een gemiddelde van 59 jaar en 4 maand begint die stilaan aansluiting te vinden met die van de bewoners van een RVT ... waarvoor die quiz toch bedoeld was, niewaar?!

Tegen den drieën aan

hebben we 't zowat gehad en geraken ook de hard dies uitgepalaberd. 2008 is geweest. Buiten vriest het nog altijd naarstig verder, maar 't valt nog redelijk mee: met gemoedelijken tred, cheest iedereen de haardstede tegemoet.
2009 is een feit, een jaar lang en, als deze aardbol niet geraakt wordt door enig voorwerp van planetoïde aard, duurt dat correct 365 keer 86.400 seconden.
Tempus fugit, ... anyway!

L.B.