jaarovergang 2012-2013

2012 is dood, lang leve 2013

Naar jaarlijkse traditie was op 31 december iedereen rond den zessen keurig ter plekke in de Kerkstraat 88 te Zaffelare. Het wordt als naar gebruikelijk een 'volle menu' met een uitgebreid aperitief, hoofdgerecht en dessert met een potje koffie en verder volgens het beproefde recept: de quiz door nonkel Johan, gevolgd door de mutuele wensen om twaalf uur en nakaarten, de tantes met de tantes, de nonkels met de nonkels. Wegens herstellende van een cardiologische ingreep, zal nonkel Luc er dit jaar niet bij zijn, wél zijn kokerij. (12-31)

Aperitiefbuffet(je)

Onder het nuttigen van een glaasje Cava aangeleverd door tante Mieke in de Champagneglaasjes van tante Bie, worden een aantal hapjes uit het aperitiefbuffet van nonkel Luc, bijgestaan door tante Bie, gedegusteerd:
- groenterolletjes in rijstpapier met pittige dip geïnspireerd door J. Meeus,
- perzik gevuld met tonijnsla,
- en eitjes gevuld met 'eitjes',
beide afkomstig uit zijn 'retroschotel'.
Maar ook Machteld droeg haar steentje (fig. !;)) bij met o.m. blokjes Fetekaas met olijven (zonder steen!).

Zeilt daar plots binnen (vóór zij weg is van terug geweest): nichtje Sofie. Een bijzonder leuk terugzien waarbij zij de gelegenheid heeft even iets meer te vetellen over haar avontuur in Israël dat nu zo'n 3 maand oud is.

Tenslotte, ook al geïnspireerd door ons aller TV-chef Jeroen Meeus en gefrituurd door tante Rit, worden de groentenloempiaatjes met zoetzure saus geserveerd.
Maar toen zaten ze al aan tafel, de mannekes bij de mannekes en de meiskes bij de meiskes gelijk in de kerk vroeger, "hongerend naar meer".

De hoofdschotel: Gentsche konijnen op z'n Brassicaïaans

Eigenlijk heette het gerecht eerst "Galliërs op z'n Brassicaïaans, maar het gezelschap beslistte er na verloop van tijd anders over.

Ere wien ere toekomt: het gerecht is voorbereid geworden door keukenchef nonkel Luc en ter plaatse bereid en afgewerkt door sous-chef, hulpkok en keukenhulp tante Bie. Tante Agnes zorgde voor de peertjes met veenbessen en de kroketten werden alweer gefrituurd door -je raadt het nooit!- ons universele frietkotmadam tante Rit. De rode wijn was de keuze van tante Lorraine.

En, lekker dat dat was, die Gentsche konijnen! (Neen, 't was echt géén gemarineerde muskusrat !!!)

Op algeheel verzoek publiceren we hieronder het exclusieve recept mét de nodige toelichting.

Gemarineerde Galliërs op z'n Brassicaïaans

voor 8 personen (als ge'r dan toch uw werk van maakt!)

Benodigdheden:

A: 
4 X 2 kippenbillen, ontveld en ontdaan van vet
1 – 1½ fles rode wijn, mag een beetje jong, fruitig en hoeft niet al te duur zijn
paar wortels, in de breedte doorgesneden
enkele sjalotjes, versneden
naar keuze nog een paar andere groenten voor de marinade
laurier, tijm en dragon, p&z.
B: 
pot pickles
pot aardbeienconfituur
ev. scheut rode Porto
room (desg. maïzena)
p&z
Garnituur: 
bij voorbeeld:
peertjes, veenbessen
tuinkers
peterselie
Belangrijke tip m.b.t. de keuze van de kippenbillen

Gebruik bij de bereiding van dit gerecht bij voorkeur evenveel linkse als rechtse billen en daardoor ook altijd een even aantal. Lees in dit verband “Nefaste invloeden van asymmetrische elementen in de opbouw van de smaakarchitectuur bij kippenbillen, part. gemarineerde” door L. Bauwens en H. Van Hove, in Cult. Cul. 1991.

Zelfs bij de consumptie van de billen zou, blijkens de Oosterse filosofie, de keuze van de juiste bil bepalend zijn om de Jin/Yang-combinatie bij de persoon te verbeteren of te herstellen. Personen met een Jin-tekort kiezen bij voorkeur voor een linker bil, wie aan Yang-deficiëntie lijdt, houdt het bij voorkeur bij een rechter bil. Voor wie Jin en Yang in evenwicht zijn, doet het er niet toe of die een linker of een rechter bil tot zich neemt “als hij maar niet overdrijft”, althans volgens ingewijden.

Werkwijze:

De kippenbillen en de andere ingrediënten onder A worden in een passende kookpot geplaatst. Dit kan de avond ervoor al gebeuren. Eventueel wordt met water aangevuld zodat alles net ‘onder’ zit. In de mate van het mogelijke wordt regelmatig eens gekeerd.
Ook de pickles mogen een aantal uren mee in de marinade, dit verkort wellicht de gaartijd.

Een goed uur voor het opdienen worden, na toevoegen van de aardbeienconfituur, de kippenbillen in de marinade aan de kook gebracht om ze onder een klein vuurtje maximaal 45’ te laten sudderen. Desgevallend wordt een scheutje Porto toegevoegd.

De kippenbillen worden uit de marinade genomen en warm gehouden.

De marinade wordt gezeefd. Een substantieel deel ervan wordt gebruikt voor het aanmaken van de saus. De marinade wordt daartoe ingekookt en voor zover als nodig op het einde gebonden met een weinig room (desgevallend maïzena). Overdrijf hierin niet, zodat de specifieke zoet-zure smaak van de saus niet verloren gaat.
Laat de kippenbillen nog een 10-tal minuutjes sudderen in de saus en smaak af met p&z.

Serveren

De kippenbillen worden, genappeerd met de saus opgediend met b.v. peertjes met veenbessen errond en gegarneerd met b.v. wat tuinkers e/o een toefje peterselie voor een ‘visuele toets’.
Kroketjes erbij, en een niet al te zwaar, liever fruitig wijntje vervolledigt deze organoleptische zaligheid.
En laat de genodigden maar eens raden wat ze voorgeschoteld krijgen !!!

In tegenstellingtot wat de benaming laat vermoeden, is het gerecht niet exotischer dan een knoopsgat:

"Galliërs"

Galliërs verwijst hier NIET naar dat volkje uit de tijd waarin Julius Caesar zijn 'De Bello Gallico' optekende en wij, de Belgen, nog de dappersten onder de Galliërs waren. In dit geval verwijst de term naar de orde van de 'Galliformes', de ... hoenderachtigen uit de klasse van de vogels (aves). De kiekens dus, en niet de Lagomorpha, de orde der haasachtigen, waar de konijnen toe gerekend worden, laat staan de muskusrat, op de menukaart al eens als 'waterkonijn' aangeduid en bovendien ook al een knaagdier, maar dan van een heel andere familie dan het konijn.

"Brassicaïaans"

Deze term verwijst naar de plantenfamilie van de kruisbloemigen, de brassicaceae, ook wel cruciferae genoemd. Deze familie verschaft ons tal van wintergroenten, o.m. bloemkool. Bloemkool is aanwezig in de marinade van het gerecht (onzichtbaar bij het opdienen) en wel in de vorm van de pickles (!): zoals bekend worden pickles gemaakt van (voor de verkoop afgekeurde) bloemkolen, augurken, zilveruitjes en azijn en mosterd als zure component.
Gecombineerd met aardbeienconfituur levert dit een unieke zoetzure marinade op die ... zelfs in staat blijkt te zijn om 'kiekens' op 'konijnen' te laten lijken!

Dessertenbuffet

Ook hier alweer lieten de tantes zich niet onbetuigd: Myrti bracht de tiramisu aan, Lieve zorgde voor een kom rijstpap, en Machteld een kom broodpudding. Lorraine kon het alweer niet laten, mocht zich alweer niet laten kennen en presenteerde als naar gebruikelijk enkele desserkes van de hand van de meester(es) zelf: een frambozenbavarois en chocomousse!

Maar toen was't ook alweer tijd voor het volgend hoofdstuk:

De quiz

De hofleveranciers van de jaarlijkse quiz, Johan (63) bijgestaan door Lorraine (64) beslissen de ploegenverdeling voor de gelegenheid alweer behoorlijk eenvoudig te houden:
Ploeg 1, de personen wiens voornaam begint met de letter A tot F:
Agnes, Annemie, Bert, Charles en Freddy, gemiddeld 65,0 jaar jong. Máár een groepje van slechts vijf. Tja, 't is de kwaliteit die telt newaar!
Ploeg 2, die met de voornaam beginnend met de letter van G tot N:
Gaby, Gilbert, Lieve, Machteld, Marleen en Noël. De gemiddelde leeftijd bedraagt hier slechts 59,5 jaar. Dit kán een voordeel zijn gezien het allicht lichtere Alzheimergehalte van de groep. Zij zijn bovendien met z'n zessen en de getipte kandidaten voor de overwinning.
Ploeg 3, die met de voornaam beginnend met een O en tot zo lang de voorraad strekt:
met dien verstande dat er 2 uit de voorgaande groep naar deze werden gekatapulteerd -kwestie van de spelregels nu ook weer niet té eenvoudig te houden newaar-: Markus en Myriam. Verder: Peter, Walter, Rit en Roos. Deze ploeg moet qua gemiddelde leeftijd (64,2 jaar) niet onderdoen voor ploeg 1, maar hebben dan het voordeel om óók met z'n zessen het strijdperk te betreden.

Start hiermee rond 22u, naar het voorbeeld van de Eén-quiz gepresenteerd door Bart De Pauw: "2 tot de 6de macht", en ook wel een beetje van "vroeger of later".

... met beestige embiance

- tijdens een hele resem vragen, faits diverkes, wetenswaardigheden en zoekwerkjes over en rond van alles en nog wat, 

- vooral tijdens de praktische proeven, waarbij:
  - al eens een nieuwjaarsbrief in de vorm van een rap moest gepleegd worden,
  - middels balonnen al eens een kunstwerk moest gerealiseerd worden: groep 1 maakte een hobbelpaard, groep 2 hield het bij een zwaan, maar groep 3 met o.m. nonkel Markus en Peter, realiseerden, geïnspireerd door de Rode Zee, een prachtig stukje koraalrif!
  - al eens moest gesnoept worden aan de lopende meter, zonder handen en tegen de tijd.

Zoals verwacht dreigde groep 2 de winnende partij te worden, maar op het einde moest die tóch de duimen leggen voor groep 3. Zíj hadden wél de rode draad gevonden doorheen de quiz: het was "de voor het goede doel rappende Koreaan", gekend onder de naam "PSY"!

In de finale tenslotte kwamen, naar analogie met "2 tot de 6de macht", de knapste twee van de winnende partij tegen elkaar uit: de tantes Myriam en Rit en, zoals in de eindejaarsquiz van 2007 (klik hier), was het ook deze keer tante Rit die nipt de eindzege in de wacht wist te slepen!

Tegen den drieën aan

... wordt ook deze eindejaarsbijeenkomst ontbonden en de -alweer door de mannen- keurig afgewassen soep- en andere kommen bijeengezocht en ingeladen. De jaarovergang in Zaffelare is andermaal in alle opzichten geslaagd.

2012 is gaan liggen; 2013 is een feit! Alweer een jaartje zit erop. Het telt maar aan en, zoals nogal gezegd- fugit irreparabile tempus!
Uitkijken naar dit nieuwe jaar en voor iedereen ne goeie lochting!

L.B. met de onverdroten bijstand van tante Bie

Deelden op 31 december 2012 mee in al die leute:
Bert (68) & Rit (63), Agnes (67) & Freddy (65), Lieve (65) & Charles (66), Roos (63) & Walter (78), Johan (63) & Lorraine (64), Myriam (61) & Gilbert (64), Annemie (59) & Noël (61), Markus (59) en Machteld (55), Gaby (57) & Luc (61) en Marleen (55) en Peter (60).
Chris (70) was verontschuldigd wegens verblijf in Tenerife, maar voelt zich blijkbaar nog altijd intens verbonden met de familie. Getuige de uitgebreide brief die zij naar aanleiding van het nieuwe jaar schreef. Gaby las hem voor: "... We zijn een gelukkige grote familie. Laat er ons van genieten. ... Nogmaals dank aan iedereen, nog nooit heb ik zo genoten van het lief zijn van mijn familie. ..."