woensdag 9 mei (Dag van de Overwinning)

Eerste kennismaking met de Metro van Moskou

Het station Komsomolskaya is bekleed met mozaïeken die de overwinning op nazi-Duitsland illustreren.

 

 

   

   

 

 
Ook in de metrostations kun je de verslaggeving van de Dag van de Overwinning vanop het Rode plein volgen.

Bezoek aan Sergiev Posad (Сергиев Посад), i.h.b. aan het Troitse-Sergieva Lavra klooster.
Dit Lavra van de Heilige Drieëenheid is tevens de zomerresidentie van de Patriarch van Moskou, en wordt door Russen dan ook gezien als het 'Russische Vaticaan'.
Zie verder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sergiev_Posad.

Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van Rusland en het dagelijks leven in Moskou. Onderweg zien we ook nog een optocht waarin de mensen een plakkaat meedragen met de afbeelding van hun familielid dat meegevochten heeft in de 2de wereldoorlog: de slachtpartij van 20 miljoen Russen 70 jaar geleden aangericht door nazi-Duitsland, zijn ze daar lang nog niet vergeten!

   

   

   

   

 

Bezoek aan het kunstenaarsdorpje Abramtsevo (Абрамцево)

In Abramtsevo hebben tussen 1843 en 1917 vele Russische kunstenaars gewoond en gewerkt: schilders, beeldhouwers, meubelmakers, architecten, schrijvers, componisten, musici, acteurs en zangers. Russische sprookjes en legendes vormden een inspiratie voor de zoektocht naar het toepassen van oude Russische tradities in een nieuwe Russische kunst. In de jaren 1870-1890 werd Abramtsevo het centrum van het artistieke leven in Rusland. De kolonie speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van kunst en cultuur in het Rusland van eind 19e en begin 20e eeuw.
Zie verder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Abramtsevo.

Het is in de 'school voor houtbewerking' dat ooit de eerste matroesjka's (Матрёшка, Matryoshka) -idee in oorsprong uit Japan afkomstig- gefabrikeerd zijn geworden.

 

   

   

 
De uitleg van de gids in het Russisch wordt door Olga vertaald in het Engels dat op zijn beurt door Bruno vertaald wordt in het Nederlands: moedig gaat ook!

 

Festiviteiten ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning
D.i. de dag waarop Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert. De Duitse overgave in Europa ging in op 8 mei 1945 om 23:01 in Berlijn. Door het tijdzoneverschil was dat in Moskou 9 mei 01:01 uur lokale tijd. Vandaar ‘9 mei’ (zoals ze bij ons spreken van b.v. de ‘11de november’ -maar dan gaat het over de eerste WO). 9 mei gaat in Moskou gepaard met een parade op het Rode Plein (we zagen ze op TV), optochten, vuurwerk, etc.

terug