Finale STEM-olympiade

zaterdag 1 december 2018 in Brussel

Wat voorafging: Caesar finalist in de STEM-olympiade 2018

De nieuwe generatie dient zich aan! Caesar Soete, zoon van Gerda Verbeke en Pieter Soete en kleinzoon van tante Roos, zit in het zesde leerjaar en ... is geselecteerd als één van de 48 finalisten van de 8ste Vlaamse Junior STEM Olympiade, de technologie olympiade voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. Voor wie hiermee niet vertrouwd is, STEM is het letterwoord dat staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics, een studierichting die door de overheid sterk gepromoot wordt: "de Vlaamse Junior STEM Olympiade wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken, de belangstelling voor technologie aanwakkeren, de waardering voor het vakgebied vergroten, de maatschappelijke beeldvorming rond technologie bijstellen, de maatschappelijke relevantie van technologie aantonen en leerlingen uit het lager onderwijs stimuleren om een opleiding in de technologie te volgen".
Al langer worden er in Vlaanderen voor het secundair onderwijs bijzonder boeiende wetenschapsolympiades georganiseerd: voor chemie (sinds 1983-84), voor wiskunde (sinds 1985-86), voor biologie (sinds 1989-90) en voor fysica (sinds 1988-89) en het is voor de 12-de editie (in 2000) van deze laatste dat de laureaat zelfs in onze familie te vinden was! Op dus naar de volgende generatie. Op dus naar de finale van de 8ste Vlaamse Junior STEM Olympiade op zaterdag 1 december a.s. in de gebouwen van het Ministerie van Onderwijs in Brussel en duimen voor Caesar Soete! (11-24)

STEM-olympiade 2018: finaledag en proclamatie

Op zaterdag 1 december 2018 nam Caesar Soete deel aan de 8ste Vlaamse Junior STEM Olympiade.
Mama Gerda: "Een fantastisch leuk dagje daar in Brussel in de moderne gebouwen van het Ministerie van Onderwijs. Een perfect georganiseerde dag, ook voor de bezoekers: qua eten en drinken werden we in de watten gelegd en ook inhoudelijk was het de moeite; de speechen, de film The Imitation Game, interactief improvisatietheater door De Nonsens Alliantie, de prijsuitreiking, ...
Caesar heeft het goed gedaan en is geëindigd met een bronzen plaats (is een hele groep en die worden dan alfabetisch afgeroepen). De hoeveelste hij precies is weten we niet, maar sowieso is het een mooie prestatie voor al de finalisten (48 Vlaamse, 8 Nederlandse kinderen) die naar Brussel mochten
. (12-06)


Op het programma voor de finalisten:
één theorievraag te beantwoorden
en vier practische proeven uit te voeren

Enkele sfeerfoto's:


Caesar met één van zijn beste vrienden Jona

Oma Carine, zus Alexe, neef Jérome en Jona

De cadeaus

De wetenschapsolympiades staan bekend om hun gulheid en hun -op zijn zachts gezegd- ‘passend gekozen’ prijzen. Zo ontvingen alle gelauwerden met brons:

een Lego Technic-doos LT-24074 Racing Yacht
Altijd leuk voor een technische bolleboos.
t-shirt, turnzak, speciale fluostiften, ...
het 'Proefjesboek'
Uit het voorwoord door Robbert Dijkgraaf°: ‘Dat je zelf dingen kunt uitproberen en over dingen kunt nadenken is de beste uitvinding die de mens ooit heeft gedaan. Zo gauw je daaraan begint, is er geen stoppen aan: je blijft onderzoeken en puzzelen … Dit boek helpt je op avontuur te gaan en de wereld op eigen houtje te verkennen.
Met het Proefjesboek maken kinderen vanaf 8 jaar kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie. Kinderen worden vanzelf onderzoekers – zonder gevaar voor eigen leven!
• Hoe krijg je een gekookt ei in een fles?
• Kun je een vierkante zeepbel maken?
• Hoe schrijf je een geheim bericht met melk?
• Kun je kleuren zien die er niet zijn?
Je kunt alle 65 proefjes uit dit boek doen met heel gewone huis-tuin-en-keukenspullen. Bij ieder proefje staan vragen die je eerst laten nadenken: Wat denk je dat er zal gebeuren? En waarom? Daarna volgt de uitleg. Eerst eenvoudig en beknopt voor 8-12 jaar en dan uitgebreider voor 12 jaar en ouder.
Het Proefjesboek komt voort uit proefjes.nl, de website die Robbert Dijkgraaf in 2004 heeft opgericht om kinderen kennis te laten maken met wetenschap en techniek.

°: Robertus Henricus (Robbert) Dijkgraaf is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn vakgebied is de theoretische natuurkunde i.h.b. op het snijvlak tussen deeltjesfysica en wiskunde (snaartheorie, kwantumgravitatie, etc.). Hij is sinds 2012 directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, -weet wel- waar Albert Einstein in zijn latere dagen nog gewerkt heeft. Hij promoveerde in 1989 bij de latere Nobelprijswinnaar fysica Gerard 't Hooft. Robbert Dijkgraaf ontving verschillende prijzen, benoemingen en onderscheidingen en is zeer actief -en zeg maar een monument- in het populariseren van de wetenschap.

Voor het web van de Vlaamse Junior STEM Olympiade, klik hier.