Wat VOORAF gaat

19 september 1913.
Cyriel Bundervoet
wordt als derde zoon in Evergem geboren in het gezin Benoni Karel Bundervoet en Emma De Pauw.
Cyriel zal opgroeien in het gezelschap van nóg twee jongere broers en 3 zussen, de jongsten in de rij.
De jongste broer, Albert en de jongste twee zussen, Anna en Yvonne, zullen tot de geestelijkheid toetreden. Kamiel, de oudste, zal, als eerste van het gezin huwen, met (tante) Rosa, en als jongste zal tante Maria (tante Mietsjen) huwen met de bijna vier jaar jongere (nonkel) Gerard.
De oudere broer, Achiel, en jongere broer, Richard, zullen Cyriels voorbeeld volgen en hun wederhelft gaan vinden bij de Vermeulens in Merendree (zie verder).
Maar vóór het zover is. Het gezin Bundervoet-De Pauw is in oorsprong een landbouwersgezin. Op wel meer boerenhoven-met-rijke-kroost bakt men brood. Vermoedelijk vanaf de jaren '20, bakt men in het gezin Bundervoet-De Pauw ook roggebrood voor de verkoop. Daar blijft het bij tot, voornamelijk onder impuls van moeder Emma, de oudste zoon Kamiel, eerst naar Wetteren? en vervolgens naar Gent gestuurd wordt om de echte bakkersstiel te leren: 'brood en banket' heet dat dan later.
'Bakkersfamilie Bundervoet' wordt een feit als ook de broers Achiel, Cyriel en Richard in dit bakkersbedrijf ingeschakeld worden. Voornamelijk de jongsten, de dochters dus, zullen instaan voor 'de broodronde'. Het gezin zal op relatief korte tijd (o.m. in de oorlogsjaren) een behoorlijke duit verdienen waardoor het mogelijk wordt dat 3 zonen-bakkers elk hun placement als bakker verzekerd zullen zien: Kamiel als eerste in Doornzele, Cyriel in Zaffelare (zie verder) en Richard tenslotte zal, samen met tante Madeleine de ouderlijke bakkerij op Evergem-Kerkbrugge verder uitbaten. Slechts één van hun kinderen, Joris, de jongste zoon van de oudste broer Kamiel, zal de bakkerij 'als stiel' verder beoefenen. De gekende 'Bakkerij Bundervoet' in Sint-Amandsberg is zijn verwezenlijking geworden, maar zal meteen ook het einde van 3 generaties bakkers in de familie Bundervoet betekenen.
Achiel zal de ouderlijke boerderij overnemen en die samen met tante Imelda (Vermeulen) verder uitbaten. 

13 september 1914.
Germaine Vermeulen
wordt geboren te Merendree als een van de 9 (+2) kinderen in het gezin Petrus Alfons Vermeulen en Emma Dobbelare.
Maar vóór het zover is. Petrus Vermeulen huwt met Emma Dobbelare -naar zeggen was 't van moetes- en vestigt zich in Astene.
De eerstgeborenen van het gezin, Bertha, overlijdt op niet eens 4 maanden leeftijd. Het jaar daarop wordt ene Firmin (I) geboren, waarop 3 dochters: Imelda (1910), Irène (1912) en -na een verhuis naar Merendree- Germaine (1914), en 2 zonen: Julien (1917) en Etienne (1920) volgen. Na een verhuis naar Lovendegem worden in 1921 Angèle en in 1922 Madeleine geboren.
In maart 1924 overlijdt, op 15-jarige leeftijd de oudste broer Firmin (I), maar in december van het zelfde jaar wordt opnieuw een zoon geboren. De ouders noemen hem 'Firmin' (= 'Firmin II'). De familie was inmiddels (alweer) verhuisd, deze keer naar zijn definitieve stek in de kasteelhoeve van De Potter d'Indoye in de abdijstraat in Doornzele. 4 jaar later wordt het jongste uit het Vermeulennest geboren: Maria.
Petrus Vermeulen was, naar zeggen, 'ne groten boer' -althans voor de normen van die tijd (halfweg vorige eeuw) en van de streek: hij beschikte immers over 9 koeien, 2 paarden en niet minder dan 10 hectaren land.
Een aantal kinderen van het gezin zwermt uit. Drie dochters vinden o.m. iemand uit de kroost van de familie Bundervoet-De Pauw uit Evergem: Germaine, Imelda en Madeleine. Etienne zal in 1950 op 30-jarige leeftijd, nadat zijn vrouw drie jaar voordien in het kraambed gestorven is, eveneens overlijden. Angèle zal in 1954 met Paul Lippens huwen en het boerenbedrijf verder uitbaten, samen met de vader en de moeder (tot haar overlijden in 1953), de nog inwonende ongehuwde broer Julien en jongste zus Maria tot haar intrede in het klooster in 1951. Na het overlijden van broer Etienne in 1950 wordt diens driejarige zoon Joris (Vermeulen) in het gezin Lippens-Vermeulen opgenomen en er opgevoed. In 1955 wordt de enige zoon van Angèle en Paul geboren: Willy Lippens.
De oudste kinderen van Cyriel en Germaine zullen er graag en geregeld op vakantie gaan. "Gaan helpen op de boerderij", heet dat.
In 1967 overlijdt op 86-jarige leeftijd 'Peetsjen' op de gekende hoeve. De boerderij zal tot 1985 uitgebaad worden door tante Angèle en nonkel Paul en (schoon-)broer nonkel Julien: op 1 september volgt als afscheid aan den boerenstiel een leuk feest voor jong en oud. De broers en zussen Vermeulen en hun kinderen (onze 'nonkels & tantes') kunnen op de boerderij hun hart ophalen met met volkse spelen -o.m. staakbollen, en de kleinkinderen (onze 'neefjes en nichtjes', eveneens in hun jongere dagen) vinden het een enige beleving om op de kar, getrokken door een écht boerenpaard, door nonkel Paul rondgevoerd te worden.
Maar, keren we terug naar het verhaal van Cyriel en Germaine.

11 februari 1942.
Cyriel Bundervoet
, de derde zoon uit het gezin Bundervoet-De Pauw uit Evergem, huwt als eerste van het gezin met één van de dochters van het gezin Vermeulen-Dobbelaere uit Merendree. Germaine Vermeulen is haar naam. Cyriel is op dat moment 28 jaar, Germaine 27. Zij trekken in in een woonhuis in de Kooistraat in Doornzele.
2 jaar later zullen zijn oudere broer Achiel met Imelda en in 1948 jongere broer Richard met Madeleine, eveneens twee dochters uit het gezin Vermeulen-Dobbelaere in het huwelijk treden.
In februari 1946
zijn al 3 (overlevende) kinderen geboren en verhuist het gezin naar de Kerkstraat in Zaffelare, naar het 'ouderlijk huis' van de familie Bundervoet-Vermeulen van Zaffelare waar wij het in dit web plegen over te hebben. Over deze prille periode en het vervolg van die geschiedenis verneem je meer in de volgende hoofdstukken.

Omhoog Volgende