GEBOORTEDAGEN

En ook de verdeling van de geboortes in functie van de dagen van de week hebben we eens van naderbij te bekeken.
We hebben hiervoor gebruik gemaakt van een EXCEL-programmaatje waarmee je, na invoer van uw geboortedatum uw geboortedag terugvindt, alsook het aantal dagen dat je reeds op deze aardkluit vertoeft.
Geïnteresseerd? Klik dan hier.

Terzake.
Cyriel werd geboren op een vrijdag en Germaine op een zondag (blauwgroen in de grafiek). Dat zij niet op eenzelfde dag van de week geboren werden is te verwachten: bij gelijke spreiding over de 7 dagen van de week, is de kans daartoe slechts 1 op 7.

Heel uniform verdeeld zijn de 12 gekende geboortedagen van hun kinderen (donker groen): alle 7 dagen van de week zijn daarvoor in aanmerking gekomen. Op 2 dagen (maandag en woensdag) werden er 3 kinderen geboren en 2 kinderen zagen het levenslicht op een vrijdag.

Ook de geboortedagen van de 11 schoonkinderen (lichtgroen) kennen een zeer evenwichtigen spreiding in de loop van de week, evenwel met een piek op de maandag met 4 geboortes.

Ook de spreiding van de 28 geboortedagen van de 29 neefjes en nichtjes ziet er 'normaal' uit. Een merkwaardigheidje hier is, dat er telkens één dag is met 1 (de zondag), één dag met 2 (de woensdag), één met 3 (de zaterdag), ... en één dag met 7 geboortedagen (de donderdag).

Het totale plaatje met de 53 geboortedagen vertoont dan weer een enigszins merkwaardig verloop.
De meeste geboortedagen vallen op een maandag (11) waarna het aantal zakt naar de woensdag. Op de donderdag zijn het er dan weer 10 waarna het aantal dan opnieuw zakt naar het weekend toe met een minimum voor de zondag (4). Het zijn voornamelijk de neefjes en de nichtjes (gele kleur) die voor het kenmerkende verloop van het tweede deel van de grafiek verantwoordelijk zijn (immers de geboortedagen van de nonkels en de tantes, samen met die van de grootouders kennen van donderdag tot zondag een evenwichtige spreiding).

Zijn er in de loop van de week voorkeursdagen waarop kinderen geboren worden/werden? Bij het NIS (Nationaal Instituut voor de Statistiek) vonden we hierover geen informatie.
Echter, een statistisch testje stelt ons al enigszins gerust. De hypothese dat de verdeling van deze 53 geboortedagen in de loop van de week afkomstig is uit een uniforme verdeling (lees: dat alle dagen even goed in aanmerking komen om op geboren te worden) is significant en kan dus weerhouden worden. Met andere woorden, tot nader order toont het beeldje de natuurlijke speling van 'het toeval'.
Hoewel, ... de weekenddagen scoren toch wel opvallend minder dan de 'weekdagen'. Toch een merkwaardig grafiekje?
Misschien moet deze statistiek toch maar eens in het bijzonder bekeken worden (°).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(°): Behalve dat geboortes vandaag de dag wel meer ingeleid worden, iets wat naar wij veronderstellen bij voorkeur niet tijdens het weekend gebeurt, kunnen we ons niet direct een reden voor de geest halen waarom er tijdens het weekend minder kinderen zouden geboren worden.