een ontspannend, cultureel en gastronomisch
evenement
op zaterdag 4 juni 2011 in het Pajottenland
In 2005 was het thema: water. In 2006 gingen we'r zelfs op varen. Dit jaar ging het initiatief voor de uitsmijter uit van Els die ons meenam richting het Pajottenland. Voor de verandering werd gekozen voor een alternatief voor water, m.n. voor 'bier'. Tante Sidonie hebben we niet tegengekomen. Des te meer "Lambiek"!
Aanwezig, de stuurgroepleden en desgevallend hun betreffende wederhelften,
voor het gegidst bezoek: Annemie Pieters, Ann De Soete &
Philip, Danny De Pierre & Jenny, Els Dhooge & Filip, Geert Neetens & Marcia, Geert
Watteyn, Jana Gastmans en Filip, Katelijne Daelman (afscheidnemend), Luc Bauwens &
Gaby, Marc Rouckhout & Jenny,
Peter Stofferis & Emel, Ruth Labee & Jurgen.
Verontschuldigd: Vincent Burny.
De prentjes op deze pagina werden geschoten door Luc en Geert N., hier en daar wat bijgewerkt en webpubliceerbaar gemaakt door de webbeheerder van dienst.
Brouwerij De Troch is een 'eeuwenoude' brouwerij gevestigd in een statige vierkantshoeve in Wambeek. Het is een pareltje van industriële archeologie dat, bovendien nog in bedrijf is: men brouwt er, op al even oude traditionele wijze, nog jaarlijks zo'n 3.500 hectoliter 'lambik', de basis voor de overheerlijke 'geuze' van rond het Brusselse. Alweer een cultuur-historisch bezoek aan een unieke lokatie, een jaarafsluiter de Oost-Vlaamse VCOV-federatie waardig. |
We worden rondgeleid door Jeacques die ons alles -nou toch heel wat- weet te vertellen over blond en donker bier, hoge en lage gisting, de mout en de overjaarse hop, de lambik en het 'geuzesteken', de 'natuurlijke' fermentatie van dit brouwsel en waarom de hygiënische voorschriften van Europa hier op een bepaald moment een serieus probleem dreigden te vormen, dat 'De Troch' moeilijk uit te spreken is voor de Fransen en de Engelsen en -gezien een belangrijke export, in het bijzonder naar Frankrijk- dan maar 'Chapeau' werd genoemd, en nog zoveel meer. |
|
Een schitterend stukje 'levende' industriële archeologie. Bemerk ook de 'open' dakbedekking
waardoor de 'wilde' gisten van ter plaatse,
het brouwsel (de wort) tot spontane gisting kunnen brengen:
essentieel voor het uniek fermentatieproces van het lambikbrouwen.
Het
voornaamste fermentatieproces gebeurt
in vaten die elk zo'n 650 liter lambik in wording bevatten. Ook het
rijpingsproces zal hierin plaatsvinden. De gebruikte
vaten zijn jonge kastanjehouten vaten voor 'jonge lambik' (ca. 6 maand) en oude (40 jaar, waarin ooit wel eens porto rijpte) eikenhouten vaten voor (tot 2 jaar) 'oude lambik'. Van dan af spreken we van 'lambik', de basis voor heel wat gustatieve heerlijkheid die ze daar in het Brusselse aanbieden. 'Geuzestekers' zullen uitzoeken welke lambikken gecombineerd kunnen worden om de beste geuze, de beste kriek, etc. op te leveren: elk zijne stiel! |
Maar alvast nog een kleine proeverij waarbij, naast de hedendaagse fruitige Chapeau-versies (gemaakt met fruitsap (= geperst) van banaan, mango, mirabellen, abrikoos, kriek, citroen, framboos, etc.), nog altijd de ongefilterde ambachtelijke geuze kan gedegusteerd worden. |
verkozen tot het tweede beste bierrestaurant ter wereld door www.ratebeer.com.
Buiten, bij alweer schitterend weer: al vóór het eerste glaasje geus-tonic-en-nog-iets zit de sfeer er al goed
in...
---
Binnen: in afwachting van het menu, geeft de secretaris een kleine presentatie van wat geweest is:
|
|
Volgt het menu met o.m.: * Maatjes in een bonte méli-mélo van appel, groene boontjes, rode ui, radijs en Witte
Lambik - meer moesta echt nie zijn - |
En vóór de duisternis compleet invalt ... samen op de foto!
v.l.n.r.: |
Overschouwende het werkjaar, geeft de
voorzitter zijn jaarlijkse obligatoire, maar zeer gewaardeerde speech.
Ongetwijfeld hebben de bovenhangende hoppebellen(*) voor een lichte bijkomende euforie gezorgd (maar dat kan geen kwaad): we hebben alweer een bijzonder prachtig werkjaar achter de rug. Iedereen van de stuurgroep wordt bedacht met een Bongo-bon. (*): Hop (Humulus lupulus) is een plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae) waartoe ook de gekende Cannabis behoort. |
|
Worden door de voorzitter expliciet 'in de bloemetjes gezet' (bedoeld wordt: met een flesje heerlijke 'Reimse spuit' bedacht): |
Els, voor het gewaardeerd initiatief van deze jaaruitsmijter, | |
Katelijne voor haar jarenlang engagement in de Oost-Vlaamse VCOV-federatie, | |
de secretaris voor zijn niet-aflatende inzet voor het in orde brengen en houden van de vzw-formaliteiten alsook het onderhouden van het web van de Oost-Vlaamse VCOV-federatie. Op de foto vertegenwoordigd door zijn echtgenote: de voorzitter zoent m.n. liever diens echtgenote (iets waar zowel de secretaris als de voorzitter zich kunnen in vinden...), | |
de onovertroffen, immer parate Marc als het over ontvangst en receptie gaat bij de talrijke info- en vormingsinitiatieven georganiseerd in de Oost-Vlaamse VCOV-federatie. In het bijzonder zijn echtgenote Jenny wordt hierbij bedacht: zíj zorgt er immers voor dat telkenmale de camionet die avond, voorzien van het nodige natje en droogje klaar staat (wat het zoenen door de voorzitter betreft, geldt hier wellicht dezelfde opmerking als hierboven). | |
en ten slotte: Ruth, ook al de onovertroffen 'gedetacheerde' vanuit VCOV nationaal voor Oost-Vlaanderen. |
- voor haar tomeloze inzet het afgelopen schooljaar,
- voor de vlotheid waarmee ze zich wist in te werken in de ouderverenigingsproblematiek,
- voor haar 'eindtermen' die ruimschoots werden behaald.
Enne, ah ja! Ook nog de voorzitter wordt in de bloemetjes gezet.
We vragen het ons al langer af: ... waarom doet ie 't uiteindelijk allemaal hé?
"Het werd zoals altijd een bijzonder leuke avond. Veel bier geproefd … heel veel gelachen en natuurlijk de afspraak voor volgend jaar …
Maar wie organiseert nu ???" (Geert & Marcia)
"Andermaal een leuke en orriginele combinatie van een cultureel(-historisch), gepaard met een gustatief evenement. Prettig verrast door dit initiatief. Een 'dikke' proficiat aan initiatiefnemer Els. En Lambiek, hij leve voort, nog lang!" (Luc)
"Ik was blij jullie nog eens terug te zien zaterdagavond en 't was weer héél plezant. Dank je vriendelijk en tot ziens." (Katelijne)
"Het was een lekker weertje, het gezelschap was uitstekend, de sfeer zat goed, een zeer interessante uiteenzetting, een lekker biertje, een aangepaste maaltijd ... tja, wat moet een mens nog meer hebben !!! Groeten." (Danny)
"Hallo allen. Wij vonden het een aangenaam samenzijn. Het brouwerijbezoek was leerrijk (jammer dat ik niet ten volle kon genieten van het proeven). Het etentje was gezellig en eens iets anders in combinatie met de biertjes.
Proficiat aan Els voor de organisatie en bedankt nogmaals aan iedereen voor de inzet en samenwerking dit jaar!
Ik zal jullie missen volgend jaar alhoewel dat ik er natuurlijk iets moois voor in de plaats krijg. ;)
Tot een volgende! Groeten" (Ruth)
En het laatste woord is als altijd aan de voorzitter:
"Beste allen.
Bij deze nogmaals mijn dank aan jullie allen voor het afgelopen jaar. Ieders inzet, heeft ertoe bijgedragen dat we verder de goede koers blijven varen. Als we de reacties van de ouders beluisteren en lezen na een activiteit, dan kan ons dit enkel verder stimuleren om er te blijven voor gaan.
Ik wens jullie allen een deugdoende vakantie toe, genietend van de rust en van jullie geliefden.
We zien elkaar terug in september voor een nieuw werkjaar, met nieuwe uitdagingen.
Els, nogmaals dank voor de organisatie van zaterdag!
Ruth, nog even genieten en dan even tanden bijten en dan terug genieten van de intimiteit van jullie jong gezinnetje!
Hartelijke groeten!"
Voor de homepage van VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, klik hier.