Afsluiter 2012

een ontspannend, cultureel en gastronomisch evenement
op zaterdag 16 juni 2012 in hartje Gent

Startpagina

In 2005 deden we't al eens en nu, 7 jaar later, vonden we het de tijd voor nog een keer: een cultureel-historisch bezoek aan Gent -eerst vanop de Gentse wateren en daarna te voet-, traditioneel gevolgd door enig culinair exploot. Marc & Jenny, onze vaste traiteurs van de club, zouden de jaaruitsmijter deze keer organiseren. Zij hebben zulks gedaan, én met verve!

Aanwezig, de stuurgroepleden en desgevallend hun betreffende wederhelften, voor het gegidst bezoek: Annemie Pieters, Ann De Soete & Philip, Ann Van Hecke & Denis, Els Dhooge & Filip, Geert Neetens & Marcia, Karin Lemmens, Luc Bauwens & Gaby, Marc Rouckhout.
Danny De Pierre & Jenny pikten aan bij het gustatief gedeelte.
Voorzitter Geert Watteyn is onverwacht geveld door een acute darmontsteking, Peter Stofferis & Emel zitten met een lentefeest en Vincent Burny -naar verluidt- met 39° koorts.

De prentjes op deze pagina werden geschoten en hier en daar wat bijgewerkt en webpubliceerbaar gemaakt door de secretaris-webbeheerder.

15.30 uur: afspraak op de Korenmarkt (hoek Veldstraat/Sint-Michielsbrug)

We worden opgewacht door Marc en Antony Sandra, de gids die ons zal rondgeleiden doorheen de Gentse gustatieve ambachten en gilden van de middeleeuwen tot nu.

Met de tram begeven we ons eerst richting het STAM alwaar we aan de Bijlokekaai inschepen in de taxiboot voor een tochtje over de Gentse wateren.

Om maar meteen "van wal te steken" ontkurkt de gids enkele flessen geestrijke drank, een directe introductie tot het ambacht van de bierbrouwerij die al van in de 13de eeuw in Gent beoefend werd middels 'spontane gisting' (cfr. onze vorige jaarafsluiter die zich afspeelde rond de lambikbrouwerij in het Pajottenland. Klik daarvoor hier).
Als smaakmaker werd toen 'gruut' toegediend, een mengsel van o.m. gagel, salie, duizendblad e.d.m. Later, vanaf de 14de eeuw, wordt bier gebrouwen met hop. Dit is hygiënischer, en een (nog) beter alternatief voor de consumptie van het vaak besmette putwater. Blijkt dat de Gentenaars dit heel goed begrepen hadden: ze consumeerden toen gemiddeld zo'n 250 l bier per persoon per jaar. Het toenmalige Gent kende in de 15de eeuw 105 brouwerijen. In de 17de eeuw loopt de gemiddelde bierconsumptie op tot zo'n 400 l per persoon per jaar! Bierbrouwen is al die tijd duidelijk een florissante bezigheid geweest ...

Bierproeverijtje op de rondvaart op de Gentse wateren: Gulden Draak, een donker Belgisch bier
van hoge gisting (10,5°), genoemd naar het vergulde beeld bovenop het Gentse Belfort.

      


Ontschepen in het hartje van de stad.


Groepsfoto genomen aan de Korenlei. Op de achtergrond de Graslei met het Cooremetershuis (renaissence & barok) en links daarvan het Korenstapelhuis (het 'Spijker').
Rechts het laat-Gotisch Gildehuis van de Vrije Schippers.


De drie torens van Gent.
Vooraan de Sint-Niklaaskerk die vanaf de 13e eeuw in fasen verder opgebouwd en verbouwd werd voornamelijk gefinancierd vanuit de opbrengsten van het stapelrecht voor graan dat Gent voor Vlaanderen had.

Kort na de val van Napoleon werden de stapelrechten wereldwijd afgeschaft (congres van Wenen, 1815). Gent vervult 2 eeuwen later evenwel nog altijd de functie van overslaghaven voor graan. Deze activiteit vindt al lang niet meer plaats in het Korenstapelhuis aan de Graslei en de volumes zijn naderhand ook min of meer aangepast aan de noden van de tijd: sinds de jaren '60 bevindt Eurosilo zich aan het Sifferdok in de Gentse kanaalzone en haar opslagcapaciteit bedraagt op dit moment 1,3 miljoen ton, binnen kort 1,5 miljoen !!!

We komen aan op de groentenmarkt waar de middeleeuwse Gentenaars zich van groenten konden voorzien. Een gekende 'oude' groente was warmoes (snijbiet) die men nu opnieuw tracht te populariseren (rijk aan vitamine C en calcium). Vanaf de 16de eeuw werd er wekelijks ook vis verkocht.
Daarnaast vinden we het groot vleeshuis met zijn indrukwekkende dakconstructie: een middeleeuwse overdekte vleesmarkt met ervoor de 'penshuizekens' waar de arme mensen 'pensen' en andere slachtafval konden kopen. Het vleeshuis heeft de laatste honderd jaar wel meerdere functies gekend, maar thans kun je er Oost-Vlaamse streekspecialiteiten proeven en kopen. De gekende Gandahammen hangen er te drogen.
Tegenover het vleeshuis, op de Korte Munt, vinden we nog een paar bekende voedingszaken: Tierenteyn verkoopt er al langer zijn straffe mosterd naar eeuwenoud recept en sinds de 17de eeuw brengt Oud Huis Himschoot er zijn broodjes aan de man (thans 65 verschillende!).

Vanaf 1690 wordt de vis niet langer meer op de groentenmarkt verkocht, maar in een heuse vismijn. Na een brand in 1872 wordt deze vervangen door een nieuwe vismijn (ijzerconstructie!), thans "de Oude Vismijn"(!) genoemd. Zie de foto rechts: Het gebouw heeft een indrukwekkende voorgevel met bovenaan een Neptunus met zijn drietand op een schelp getrokken door 2 'zeepaarden' en boven de zijingangen links een oude man en rechts (sinds de brand!) een vrouwenfiguur, symboliserende respectievelijk de Schelde en de Leie. Maar waarom zit er geen glas in de openingen in die gevel?

We wandelen nog even verder langs de Leie, langs het Manneken Pis van Gent en komen op de Vrijdagsmarkt waar we eens goedendag zeggen aan Jakob Van Artevelde. De 58 schildjes op de sokkel symboliseren evenveel middeleeuwse gilden, tevens een illustratie van de macht en de invloed ervan. Ook dát zinde Keizer Karel niet en -zoals geweten- is daar hommeles van gekomen waar de Gentenaars hun bijnaam van 'stroppendragers' aan over gehouden hebben.

Het Serpentstraatje is ook al een 'oud' straatje en was vroeger gekend voor wel meer, maar ook voor zijn tavernes waar wijn werd geschonken. Nu weten we meteen waar de naam 'tavernier' voor staat.

We komen aan op het Sint-Baafsplein aan de bekende chocolaterie Van Hoorebeke.
Met tenslotte de chocolade hebben we kunnen genieten van een heel spectrum van wat Gent op gebied van voeding en smaken te bieden had en heeft, figuurlijk althans. Alhoewel ..., om zijn verhaal 'rond te maken' worden we door de gids andermaal met een gustatief presentje bedacht: een chocoladen Gents 'Draakje' ... We zijn weer thuis, onder de vergulde draak op het Gentse Belfort!
Een dikke pluim voor de rondleiding!

Brasserie Bord'eau in de De Oude Vismijn

Mentaal al goed voorbereid door het cultuur-historisch deel van deze jaarafsluiter, belanden we om 19 uur opnieuw aan de Oude Vismijn. "Honger is de beste saus" zegt men, maar 'goesting' ook!

aperitief

Tussen de glaasjes Cava door, debiteert Danny plaatsvervangend de 'traditionele speech' door de voorzitter:

"Beste vrienden van VCOV,
Een acuut probleem aan de darmen heeft me geveld en verplicht me tot rust...
Toch hou ik eraan om als "voorzitter" nog even het traditionele dankwoordje te richten naar jullie allen.
Iedereen heeft andermaal zijn steentje bijgedragen in een geslaagd VCOV-jaar.
Kritische vragen werden gesteld, creatieve bedenkingen vulden originele ideeën aan en we maakten plezier tussendoor.
Dit alles ter ondersteuning van zovele ouders in Oost-Vlaanderen. De vele positieve reacties die we mochten ontvangen na terug een geslaagde activiteit, bewijzen dat we voor vele ouders toch meer zijn dan zomaar een druppeltje op een hete plaat. Met trots verwijs ik hiervoor naar de enige en unieke website van VCOV - O-Vl, ontworpen en zéér up-to-date gehouden door onze alomgewaardeerde secretaris.
Ook applaus voor "onszelf". De slotavond gaf een overzicht van wat we allemaal gerealiseerd hebben afgelopen jaar. Telkens sta ik versteld over het aantal mensen dat we kunnen mobiliseren. Dit geeft ons de moed om verder te werken aan dit doel: ouders ondersteunen in hun taak om kinderen een goede opvoeding te geven, één van de zwaarste en moeilijkste opdrachten die je als ouder krijgt. Zovele boeken en specialisten, maar op het eind van het verhaal moet je als ouder toch telkens de juiste keuzes maken. Ieder kind groeit op als eigen individu in een unieke situatie. Dit zorgt er voor dat er geen gouden regels bestaan. Alleen vele tips en tricks waaruit je dan de goede keuze moet maken.
Onze dank uiteraard ook naar Karin! Ondanks de moeilijke erfenis van haar voorgangers, is Karin er prachtig in geslaagd om ons enthousiasme terug aan te wakkeren en het geloof in onze missie te behouden. Haar professionele aanpak, zonder opdringerig te zijn, haar openheid om te luisteren, het correct opvolgen van al onze suggesties, het spelen van ons extern geheugen en geweten... Hartelijk dank hiervoor en we kijken uit naar nog vele jaren van samenwerking.
Last but not least, Marc en Jenny, die de organisatie van dit slotetentje op zich hebben genomen. Doch niet enkel dit... Beiden hebben ze een dubbele job: Marc bij de spoorweg en hun traiteurzaak en Jenny de traiteurzaak en ervoor zorgen dat alles wat Marc belooft ook gerealiseerd kan worden...! Ondanks de dubbele job die beiden hebben, slagen ze telkens opnieuw in om paraat te staan met hapjes en drankjes tijdens onze activiteiten. Ik ben ervan overtuigd dat dit net ook het verschil kan maken. Na een voordracht nog wat kunnen blijven plakken en nakaarten, elkaar beter leren kennen, de gelegenheid krijgen om ook andere vragen te stellen... Dit alles zorgt ervoor dat mensen zich verbonden weten met VCOV!
Hartelijk dank aan allen en in het bijzonder ook de partners voor hun eenzaamheid gedurende de vele avonden. Deze avond proberen we dit terug een beetje goed te maken: Smakelijk !!!
"

voorgerecht

  
tartare van zalm, coulis van asperges of asperges op z’n vlaams

hoofdschotel

  
kalfsmedaillon met een jus van wortel en sinaas, jonge groenten of kabeljauw “Ostendaise”

nagerecht


creatie van mokka/chocolade

en koffie en nababbel bij de pousse-café

  

Nabeschouwingen

"... een schitterende namiddag en avond, eerst een geschiedkundige culinaire tocht door Gent, van vis, vlees tot bier, wijn en dessert. Was eens een andere leuke manier om Gent te ontdekken, ook de kleine zijstraatjes met hun typische historische gevels en wat er achter schuilt was de moeite om te ontdekken.
En ' s avonds, werd ons maagje gevuld door een heerlijk etentje. Met alles erop en eraan. 
Marc en Jenny bedankt voor deze mooie dag.
" (Ann D S)

"ook al hebben we een gedeelte gemist van de uitstap, wat we meegemaakt hebben was reuze fijn!
De weergoden waren ons uiteindelijk gunstig gezind, het gezelschap was aangenaam en het eten was lekker, wat moet ne mens meer hebben!
" (Danny)

"Een rondleiding met het accent op zijn 'gastronomie' door de eeuwen heen was ronduit een originele manier om eens naar Gent te kijken.
Het parcours, deels over de Gentse wateren, was ook al een mooi idee.
Bovendien deskundig gegidst, óók al op een originele manier. AF!
Ook het gustatief luik mocht er best zijn.
" (Luc)

 

Omhoog afsluiter 2013 afsluiter 2012 afsluiter 2011 afsluiter 2010 afsluiter 2009 afsluiter 2008 afsluiter 2007 afsluiter 2006 afsluiter 2005

Voor de homepage van VCOV - Federatie Oost-Vlaanderen, klik hier.